Łosoś w occie i z polewą czekoladową? Kto wie, być może w jakiejś kulturze to przysmak. Jeżeli chcesz się tego dowiedzieć, jak i poznać inne kulinarne ciekawostki z całego świata, być może zainteresuje cię turystyka kulinarna.
Turystyka kulinarna to zjawisko, dzięki któremu oferta wakacyjna i menu stają się synonimami. W zależności od tego, której kuchni tajniki chcesz poznać, czekają cię wyprawy do różnych zakątków świata.
Jeżeli lubisz pikantne potrawy, pełne przypraw rzadko używanych w kuchni polskiej, czeka cię wyprawa do Azji. Tamtejsze kraje, choć są słynne ze zróżnicowanych potraw, generalnie stawiają na połączenie wielu warzyw z dość tradycyjnym mięsem (np. drób). To jednak specyficzny sposób przyrządzania - ich smażenie lub duszenie - a także podawanie np. z sojowym makaronem, staje się wyróżnikiem tej części świata.
Na kuchnię europejską składa się w zasadzie to, co wszyscy znamy, choć wiemy też, jak zróżnicowane mogą być szkoły gotowania w ramach jednego kontynentu. Podczas gdy Włosi stawiają na potrawy w pomidorowym sosie, Anglicy preferują tłuste, sycące potrawy. Francuzi zaś słyną z delikatnego podniebienia, a ich potrawy zadowalają największych koneserów.
Mówi się, że kuchnia amerykańska nie istnieje - jest pozbawionym wyrazu miksem potraw z całego świata. Połączeniem tłustych, niezdrowych dań, łatwych do przyrządzenia i niesmacznych dla znawców sztuki gotowania. Jednak aby przekonać się o smaku prawdziwej kuchni z USA, nie należy iść do McDonald's, ale odwiedzić tereny, z których wywodzi się ów styl kulinarny. Gwarantujemy, że domowe potrawy z południa kraju w niczym nie przypominają menu restauracji typu fast-food.
Zaintrygowany? Kubki smakowe pobudzone? W takim razie zamawiaj bilety lotnicze lotnicze i wypraw się na najsmaczniejsze wakacje w swoim życiu.
środa, 3 marca 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz